top of page

Kuntoilija väliinputoajana – sinäkin mietit tätä!



Jokainen aloitteleva liikkuja, kuntoilija tai urheilija joutuu miettimään jatkuvasti yhtä asiaa: Kuinka jatkaa tästä eteen päin?


Kerron videolla olennaiset asiat, joita kuntoilijan olisi jossain vaiheessa hyvä miettiä. Tekstissäni voit syventyä aiheeseen enemmän.


Aloittelijalla se voi olla yksinkertainen asia, kuten mitä ylipäänsä tehdä tai miten löytää mielekästä tai turvallista liikuntaa jonkin vaivan tai kivun vuoksi. Kuntoilijalla saattaa olla hyvä kunto, mutta kehitys on pysynyt kauan paikoillaan ja on vaikea hahmottaa, kuinka tulisi jatkaa. Urheilijalla kysymys saattaa liittyä siihen, miten voisi harjoitella ja palautua vieläkin tehokkaammin käytössä olevilla tunneilla.

Miten tästä eteen päin -tilanne tulee kaikilla vastaan


Urheilijoilla on valmentaja ratkaisemassa etene tulevia ongelmia ja haasteita. Aloitteleva liikkuja saattaa tunnustella tilannetta lähtemällä kävelylle ja yrittämällä lukea netistä kaikenlaisia ohjeita tai askeleita hyvään oloon. Sykemittaria valmentajanakin on kokeiltu. Kuntoilijat ovat tässä asiassa ehkä eniten paitsiossa, koska heillä on jo kokemus liikkumisessa ja ovat saattaneet olla aktiivisia jo monta vuotta. Sen vuoksi he eivät ehkä koe tarvitsevansa apua tai eivät vain tiedä, miten harjoittelua voisi tehostaa.

Milloin kannattaisi hakea valmentajan apua?


Aloitteleva liikkuja voi säästyä monelta harmilta, vaivalta tai vastoinkäymiseltä hyödyntämällä sellaista henkilöä, jolla on kokemusta ja tietoa liikunnan aloittamisesta, terveydestä tai yleisimmistä perussairauksista. Mielestäni on vain järkevää pyytää apua sellaiselta, jolla on tietoa liikunnan aloittamisesta ja joka osaa ennakoida kaikki sudenkuopat ja ohjeistaa harjoittelua tehokkaaksi. Tehokkuus ei tarkoita rääkkitreeniä vaan järkevien ja yksilöllisten asioiden toteuttamista.

Kuntoilijat osaavat tehdä jo monenlaisia treenejä ja valmentaa itseään. Kehityksen kannalta haasteena saattaa olla jumiutuminen tuttuun ja turvalliseen. Aloitat aikakauden tekemällä kaksi vuotta sitten hyväksi todettuja treenejä samoilla kilometreillä, vauhdeilla ja maisemilla. Ja jos tutusta ja turvallisesta halutaan ulos, napataan vaikka lehdistä erilaisia treenejä tuomaan vaihtelevuutta ilman, että nämä treenit liittyvät kokonaisuuteen. Tämä saattoi sopia sinulle kaksi vuotta sitten, mutta miten nyt? Harjoittelusta ja paikoillaan junnaamisesta olen kirjoittanut täällä.

Kuka tahansa osaa väsyttää itsensä ja kirjoittaa treenit paperille


Oman kokemukseni mukaan itsevalmentavalla kuntoilijalla puuttuu usein vuoden tai jakson kokonaiskuva: jatkuvaan ja objektiiviseen seurantaan perustuvat palautumisjaksot, kehittämisjaksot ja oikealla rytmillä tulevat harjoitusärsykkeet, Kuntoilijalla on harvoin aikaa selvittää objektiivista tutkimustietoa esimerkiksi kokonaisvaltaisesta harjoittelusta ja yleisimmistä vammoista ja soveltaa niitä omaan tilanteeseensa. Ulkopuolinen apu olisi tarpeen silloin, kun halutaan tuoda objektiivista näkökulmaa, soveltaa tutkittu tieto omaan tilanteeseen, taustaan ja mahdollisiin vaivoihin sopivaksi uudenlaisilla ja kehittävillä ärsykkeillä. Valveutunutta kuntoilijaa on mielestäni luotsattava kohti urheilun harjoituskulttuuria.


Kysymys sinulle voisi olla: mistä tiedät, että nykyinen treenisi on paras sinulle ja tavoittellesi?

Miksi avun hankkiminen on vaikeaa?


Iso kynnys saattaa olla hinta. Pärjäänhän mä yksinkin ja olisi outoa maksaa jollekin.

Toinen selitys voi olla äsken kirjoittamani, ettei henkilö ei koe tarvitsevansa apua eikä tiedä, mihin apua voisi tarvita tai selkeä tavoite puuttuu. Kolmantena valinnan vaikeus kaikista personal trainereista ja valmentajista. Kaikki kertovat olevansa juuri sinulle treeniohjelmaa räätälöiviä valmentajia, jotka auttavat saavuttamaan tavoitteesi.

Itse miettisin hyötyä ja henkilökemioita


Minkä ongelman saisit ratkaistua hakemalla apua ihmiseltä, joka tekee työkseen ongelmanratkaisua erilaisissa kuntoiluun ja urheiluun liittyvissä kysymyksissä? Mitä sinä hyötyisit ja oppisit siitä, kun saat yksittäisen henkilön paneutumaan sinun terveyteesi tai tilanteeseesi opettaen sinua rakentamaan tavoitettasi päivä päivältä, viikko viikolta ja kuukausi kuukaudelta? Opit tuntemaan itseäsi, rakentamaan itse itsellesi terveellisempää elämää, ja parempaa kuntoa, joista saat työkaluja lopun elämällesi. Kuinka paljon onnistuminen tai terveys saa maksaa? Siinä sinulle hintakriteeri. Kuka valmentajaksi? Mieti, mikä on sinulle tärkeää. Tutki valmentajan arvomaailmaa ja historiaa. Ohita kaikki ”tällä saat tuloksia” -lauseet ja perehdy valmentajan taustoihin. Pohdi etenkin sitä onko valmentaja sellainen henkilö, jonka kanssa tulet helposti toimeen ja voisit tehdä yhteistyötä vaikeinakin hetkina.


- Luciano Posillipo -

Fysioterapeutti AMK

Urheilufysioterapeutti

Ammattivalmentaja

UEFA-A lisenssi


Aktiiviura: FC Honka miehet ja Pallohonka 2009-2012, FC Honka naiset 2013-2018

Nykyisin toimin urheilijoiden ja tavallisten ihmisten valmentajana ja fysioterapeuttina ja haluan tuoda urheilumaailman oppeja tavallisten kuntoilijoiden käyttöön.


Aikoinani Suomalaisen jalkapallon parissa työskennelleenä 1999-2018 näyttöön perustuva valmennus oli vielä 2015 hyvin tuntematon käsite. Olen pyrkinyt tuomaan tietoa aina urheilijoilleni ja painottamaan sitä, että valmennus perustuu kokonaisuuteen, jossa huomioidaan tutkittu tieto, valmennuskokemus ja urheilija.

77 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page