top of page

Löylytä ittees! Saunan vaikutus palautumiseen.Lenkkisauna, joulusauna, juhannussauna, uimahallin sauna, saunailta, saunamajuri, saunomisen mestari ja oman asunnon sauna. Suuri osa suomalaisista kokee saunan hyvin vahvasti omakseen. Suomesta löytyykin tietoni mukaan miljoonia saunoja. Saunan jälkeen keho saattaa tuntua vetreämmältä, ja miksi ei vaikka venytellä hyvien löylyjen jälkeen?

Urheilijat joutuvat kohtaamaan arjessaan yhä enemmän voimakasta fyysistä ja psyykkistä stressiä. Yhä kovemman harjoittelun seurauksena eri palautumismenetelmiä on alettu tutkimaan yhä enemmän, ja ne ovatkin nykypäivän urheilussa suuressa roolissa. Mikä rooli saunalla on palautumisessa?Saunaan liittyvät mielikuvat ja palautuminen


Saunan on ajateltu olevan hyväksi hermostolle, verisuonille ja verenkierrolle. Lisäksi hiljalleen on alkanut tulla tietoa, että sauna saattaa stimuloida immuunijärjestelmää, mikä on yhdistetty flunssien vähenemiseen. Vaikka moni seikka tai oikeastaan uskomus puhuu saunan puolesta, saunan yhteys palautumiseen on vielä suhteellisen tuntematon. Suurin osa tutkimuksista painottuu terveyshyötyihin tai vaikutuksiin harjoittelemattomilla ihmisillä.


Vaikka saunomiseen liittyy kaikenlaisia uskomuksia, on hyvä muistaa, että korkea lämpö on myös stressitekijä keholle. Hikoilu, verenkierron ja sydämen sykkeen lisääntyminen rasittaa kehoa.Miksi liikkuva ihminen tai urheilija saunoo?


Motiivit saunoa ovat tietysti aina jokaisen yksilön omia. Yleisimmin saunassa varmasti rentoudutaan. Sauna on siinä mielessä mielenkiintoinen, että suomalaistenkin ”personal space” vähenee saunassa vieri vieressä istuen.


Maallikolle liikunnan jälkeisistä saunoista ehkä tutuin saunomisen muoto on lenkkisauna. Urheilupiireissä moni urheilija saattaa ottaa löylyt kovien treenien jälkeen rentoutoutuakseen tai ehkä jopa palautuakseen paremmin.Voisiko sauna auttaa palautumista urheilijoilla kovan suorituksen jälkeen?


Saunan vaikutuksista palautumiseen ei ole tehty mitään suurempia katsauksia, mutta muutamissa tutkimuksissa on saatu alustavia tuloksia.

Amatöörijalkapalloilijoilla testattu puoliajalla annettu lämpö heikensi korkean intensiteetin suorituksia. Hieman parempaa tietoa saunomisen vaikutuksesta palautumiseen saatiin tutkimalla uimareiden suorituksia. Palautumista ja suorituskykyä mitattiin uimanopeuksilla, hyppytestillä sekä subjektiivisella kyselymittarilla sekä verinäytteellä.


Vaikuttaisi siltä, ettei saunalla tai lämmöllä kovan harjoittelun jälkeen ole positiivista vaikutusta palautumiseen, vaikka nestettä nautittaisiin säännöllisesti saunomisen aikana. Korkean intensiteetin suoritukset heikkenevät seuraavana päivänä verrattuna plaseboryhmään. Vaikutus tulee todennäköisesti korkean lämmön aiheuttamasta stressistä kehoon. Mikäli saunan yhteydessä ei nautita riittävästi nestettä, se saattaa heikentää palautumista entisestään.Yhteenvetoa ja pohdintaa


Yhteenvetona voisi tämän perusteella sanoa, ettei saunominen paranna palautumista kovasta urheilusuorituksesta. Onko sillä sitten jokin muu koettu vaikutus palautumiseen, esimerkiksi mentaalinen? Noh…varmasti silloin tällöin rentouttavat löylyt ovat toimiva tapa vaihtaa vaihdetta pienempään.


Suosittelisin kuitenkin, mikäli tavoitteena on parempi palautuminen, käyttämään muita menetelmiä palautumisen optimointiin. Oman kokemukseni mukaan urheilussa kuormitus, kehittyminen ja palautuminen on kumuloitumaa päivien, viikkojen ja kuukausien ajalta. Mikäli fyysinen palautuminen hidastuu saunomisen seurauksena, kumuloitumisen vuoksi en suosittelisi sitä käytettävän säännöllisenä tapana kovien harjoitusten jälkeen.


Erot palautumiseen ovat kuitenkin pieniä, mutta merkittäviä huipulla. Kuntoilijana tai harrastelijana mielestäni voi hyvin saunoa esimerkiksi kovan lenkin jälkeen. Huippu-urheilijana tai huippu-urheiluun tavoittelevalla henkilöllä sillä saattaa olla pidemmän päälle merkittävä osuus. Menestyminen muodostuu kuitenkin niin monesta pienestä palasesta. Saunomista urheilun jälkeen on tutkittu vielä todella vähän, joten välttelisin vielä vahvoja yleistyksiä.


-Luciano Posillipo-

Lähdetietoja:

Skorski, Sabrina – Schimpchen, Jan – Pfeiffer, Marki – Ferrauti, Alexander: Effects of Postexercise Sauna Bathing on Recovery of Swim Performance. International Journal of Sports Physiology and Performande, december 2019.


88 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page