Monen ominaisuuden harjoittelu yhdessä treenissä - järkeä vai ei?
Päivitetty: 26. syysk. 2022
Hukkaatko aikaa siihen, että teet erikseen lihaskunnon ja kestävyysharjoittelun? Saattaa olla. Tai sitten teet juuri oikein, kun harjoittelet ne erikseen. Kerron kohta, mitä tarkoitan.
Alla video Millan kanssa siitäkuinka treenasimme vaihtelun vuoksi yhdistäen hapenoton, voiman ja tasapainotreenin.
Voiko montaa ominaisuutta harjoittaa yhdessä treenissä?
Voi harjoitella. Eri kysymys olisi sitten, voiko montaa ominaisuutta kehittää samaan aikaan yhdessä treenissä. Ja milloin niitä olisi järkevä harjoitella samassa harjoitteessa.
Lähdetään siitä lähtökohdasta, että keho ei tiedä, mitä teet. Keho ei tiedä sitä, oletko vesijuoksemassa, lenkillä, pyöräilemässä, rappusia juoksemassa tai kuntosalilla. Kun ponnistelet fyysisesti, syke nousee ja lihakset tekevät enemmän töitä. Siinä mielessä ihan sama mitä. teet, kunhan hengästyt ja teet lihaksilla töitä.
Vai onko sittenkään ihan sama miten teet?
Mikäli ajattelemme puhdasta ominaisuuden kehittämistä, niin silloin on todennäköisesti järkevämpää kehittää yhtä ominaisuutta kerrallaan. Tai ainakin isolla painotuksella. Esimerkiksi juoksukunto kehittyy juoksemalla. Juoksussa käytät niitä lihaksia ja motorisia taitoja sekä kuormitat niitä fysiologisia prosesseja, joita juoksussa tarvitset. Lisämausteena voit tehdä esimerkiksi ylämäkitreeniä, jossa jalkalihaksesi joutuvat hieman enemmän käyttämään lajinomaista voimaa. Sitten taas maksimivoima ei ylämäessä kasva, vaan sitä kannattaa tehdä erillisenä harjoituksena.
Mikäli taas treenaat sellaista lajia, jossa tarvitaan hyvin toiminnallista voimaa tai monen ominaisuuden on toimittava yhtä aikaa, kuten jalkapallossa, jääkiekkossa, painissa tms. silloin voi olla järkevää ajoittain yhdistää monta ominaisuutta yhtä aikaa harjoiteltavaksi eli toimivaksi yhteistyössä.
Harjoittelussa pitää toteutua spesifisyys
Tiettyyn pisteeseen asti voit siis kehittää montaa ominaisuutta yhtä aikaa, esim. kestovoimaa sekä aerobista kapasiteettia. Sitten täytyy kuitenkin muistaa, että harjoittelu on spesifiä. Se kehittyy, mitä harjoitetaan. Eli mikäli harjoittelet vain kahvakuulalla, sinusta tulee hyvä kahvakuulaaja. Jos haluat hyväksi juoksijaksi, sitten juokse enemmän. Mikäli käytät kahvakuulaa ärsykevaihteluna esim. kestovoimaharjoittelussa tai aerobisen kapasiteetin ylläpitämisenä / harjoittamisena kestovoiman kanssa, se on muun muassa siihen mainio väline.
Kysynkin sinulta tavoitteestasi
Kaikki riippuu siis täysin siitä, mikä on tavoitteesi, missä vaiheessa harjoituskauttasi olet ja miten eri ominaisuuksien yhdistäminen auttaa sinua. Kahvakuula ei tietenkään ole ainoa tapa. Keskivartalo, liikkuvuus, räjähtävä voima ja tasapainotreeni tulee mm. rinnallevedossa ja tempauksessa. Ehkä oletkin siis huomaamattasi yhdistänyt jo harjoitteita. Sitten vain se seuraava kysymys, että miksi yhdistät niitä ja mitä hyödyt yhdistämisestä.
Mikäli sinua kiinnostaa käytännönläheinen ja laadukas harjoittelu, kannattaa tutustua sivuillani lähestymistapaani enemmän. Yhteydenotto kannattaa aina, se on täysin maksutonta. Halutessasi saat minulta ohjausta ja neuvontaa sekä apua harjoitushaasteisiisi.
-Luciano
Personal Trainer
Fysiikkavalmentaja
Urheilufysioterapeutti