Vuosien 2015–2018 aikana valmensin naisten jalkapallojoukkuetta. Nostan nämä vuodet esiin, koska yksi monista mielenkiintoisista haasteista oli huomioida yksittäisen urheilijan siviilitöiden ja ammattimaisen urheiluelämän yhdistäminen. Suurin osa jalkapalloilijoista on amatöörejä, joten tilanteena tämä ei ollut uusi. Mutta yksittäisen ihmisen vastuu siviilielämästä yhdistettynä sitoutumiseen ja urheilulliseen vastuuseen oli tämä mielenkiintoinen tekijä.
Näiden vuosien aikana opin urheilijoilta paljon: elämäntilanteisiin reagoimisesta, tavoitteista, pettymyksen sietämisestä, oikeudenmukaisuuden kokemisesta ja onnistumisista. Onnistumisen kannalta yksi monista merkityksellisistä opeista oli se, miten normaalisti töissäkäyvä tai opiskeleva ihminen löytää aikaa, energiaa ja motivaatiota urheilla kuin ammattilainen.
Yksi monista oivalluksista
Moni asia teki minuun vaikutuksen, mutta ihailin suorastaan sitä kykyä, miten kokeneemmat urheilijat harjoittelivat luonnostaan oikein tai järkevästi suhteessa omaan kehoonsa. Sanoilla oikein ja järkevä tarkoitan, että he tunnistavat kehossaan, milloin täytyy palautua tai harjoitella, milloin mentaalinen kuormitus on liian iso ja niin edelleen.
Harjoittelussa nämä urheilijat olivat oppineet muun muassa huomioimaan, miten saavat kehonsa viritettyä huippuun ennen suoritusta tai millainen voimaharjoittelu on heille hyödyllistä. Palautumisen he osasivat huomioida pitämällä vapaapäivän tai pyytämällä kevennettyä harjoitusta.
Epäilemättä kokeneemman ja työssäkäyvän urheilijan fyysisen harjoittelun tarve on monesti erilainen kuin esim. urheilulukiossa opiskelevan urheilijan. Nuoremmalla on paljon ihmisiä ympärillä kertomassa, mitä pitäisi tehdä ja siitä voi olla vaikea erottaa, mikä on itselle parasta. Nuoret tarvitsivat enemmän apua lajitaitojensa kehittämisessä sekä oman potentiaalinsa ja rajojensa etsimisessä. Kokeneemmat urheilijat tarvitsivat valmentajaa enemmän siihen, että voivat keskittyä urheilijana olemiseen, palautua, pitää suorituskykyä yllä ja tehdä heille hyödyllisiä asioita.
Mitä vuodet jättivät työskentelytapoihin?
Näiden vuosien aikana kertynyt kokemus on auttanut minua huomioimaan erilaisten ihmisten tarpeet ja tavoitteet liikunnan aloittamisessa, kuntoilussa ja urheilussa.
Nuorempien kanssa opin yhä enemmän huomioimaan, miten jokaisesta kuoriutuu omanlaisensa urheilija, kun siirrytään yksilöllisempään harjoitteluun yleisen harjoittelun sijaan. Opin myös kannustamaan nuoria olemaan kriittinen ja etsimään omaa tietään. Koska heidän saamansa tietotulva, harjoitusmäärät ja ohjeiden ristiriitaisuus oli välillä jopa huolestuttavaa.
Kokeneempien urheilijoiden kanssa opin esittämään enemmän oikeita kysymyksiä kuin antamaan vastauksia. Lisäksi kannustin heitä kyseenalaistamaan vallitsevien muoti-ilmiöiden hyödyllisyyttä suhteessa omaan tilanteeseensa tai nykyiseen tapaamme harjoitella.
Toin aina oman ammattiini perustuvan näkemykseni ja suunnittelin monenlaisia harjoitusohjelmia. Merkityksellisempää ja tärkeämpää oli esittää sellaisia kysymyksiä, joilla he oppivat enemmän itsestään ja harjoittelusta lajiharjoittelun puitteissa.
Voivatko kaikki oppia löytämään oman potentiaalinsa, tuntemaan kehonsa tai valmentamaan itseään? Kyllä voivat. Jokainen voi oppia tuntemaan kehonsa ja mielensä. Keho kommunikoi jatkuvasti kanssamme ja sitä pitää vain oppia kuuntelemaan. Ja oppimisen jälkeen - suostua kuuntelemaan!
Näitä kokemuksia olen halunnut hyödyntää työssäni ihmisten kanssa: oli kyse kivun hoidosta, niska-hartiavaivasta, liikkumisen aloittamisesta, kuntoilusta tai ammattimaisemmasta harjoittelusta. Jokainen voi löytää oman tapansa toimia omassa elämäntilanteessaan. Sen nämä vuodet minulle opettivat.¨
Olen toiminut valmentajana toistakymmentä vuotta ja huippu-urheilijoiden valmentajana sekä fysioterapeuttina yli 10 vuotta. Hektisen urheilumaailman jälkeen olen ollut kiinnostunut tuomaan urheilumaailman oppeja valmennuksessa kuin fysioterapiassa tavallisten kuntoilijoiden tietoisuuteen. Etusivulta pääset tutustumaan lisää toimintatapoihini.
Luciano Posillipo-
Fysioterapeutti AMK
Urheilufysioterapeutti
Ammattivalmentaja
Koulutettu hieroja
UEFA A-lisenssi
Comments