top of page

Selkäkipu - voitko lähteä lenkille? 4 huomioitavaa asiaa

Päivitetty: 9. syysk. 2022Mennään saman tien asiaan: Koska kyse on terveydentilasta, vastaus riippuu monesta asiasta ja yksiselitteisen tai yleispätevän vastauksen antaminen on haastavaa. Oliko tämä juuri se vastaus, mitä et halunnut kuulla? Kannattaa jatkaa lukemista, koska voin antaa suuntaa antavia ohjeita siitä, miten voit itse selvittää, kuinka edetä missäkin tilanteessa.

(Teksti jatkuu videon jälkeen. Voit katsoa videon ja/tai lukea tekstin)1. Akuutissa selkäkivussa kevyttä liikuntaa


Akuutissa selkäkivussa suosittelen sinulle aktiivista kevyttä liikuntaa esimerkiksi reipasta kävelyä. Mikäli pystyt kevyesti hölkkäämään ja kipu ei ole voimakkaampi lenkin jälkeen tai seuraavana päivänä, voit mielestäni käydä hölkällä. Itse lähtisin ensin kevyellä ja sitten reippaammalla kävelyllä. Jos akuuttiin vaiheeseen liittyy juostessa vihlaisua, säteilykipua pakaraan tai alaraajaan, jättäisin vielä lenkkeilyn pois. Jos asia huolestuttaa, kannattaa tulla vastaanotolleni.


Tässäkin on poikkeuksia ja tapauskohtaisesti olemme asiakkaani kanssa tehneet päätöksiä, että juoksua voi jatkaa vaikka selkä aristelisi seuraavana päivänä enemmän. Yleisohjeena näkemättä tai kuulematta vaivaasi on vaikea sanoa 100 % varmasti ja sen vuoksi lähestyisin asiaa näin. Ja tämä lähestyminen todennäköisesti toimii sinulla hyvin.


2. Pitkäkestoisessa hyvänlaatuisessa selkäkivussa juokseminen


Jos selkäkipu on kestänyt viikkoja tai kuukausia, voit käydä lenkillä, mikäli tuntemukset tai kipu on sellaista, ettet joudu muuttamaan omaa toimintaasi kivun vuoksi. Toisin sanoen pystyt askeltamaan ja käyttämään vartaloasi lähes samoin kuin ilman kipua ja kokonaistilanteesi ei pahene lenkkeilyn seurauksena. Kipua voi siis olla yllä olevin kriteerein.


Muista, että pidempään jatkunut kohtalainen selkäkipu on todella harvoin mitään vakavaa. Mikäli asia huolestuttaa sinua, suosittelen käymään ammattilaisella varmistamassa, miten tilanteessasi kannattaa edetä.
3. Tarkkaile kokonaistilannetta, älä tuijota vain yksittäistä lenkkiä


Suosittelen tunnustelemaan kokonaisvointiasi juoksulenkin jälkeen. Mikäli juoksu on miellyttävää ja kipu esimerkiksi vähenee lenkin aikana, voit hyvin juosta. Jos selkä on seuraavana päivänä parempi, lenkki on todennäköisesti tehnyt vain hyvää. Jos selkäkipu pahenee, sekään ei vielä tarkoita täyttä stoppia juoksemiselle. Suosittelisin jättämään juoksun vähemmälle, mikäli muut päivittäiset toiminnot tulevat vaikeammaksi lenkin aiheuttamien tuntemusten seurauksena.

Jos juostessa tulee äkillistä kipua, vihlaisuja tai alat tuntemaan säteilyä pakaroihin ja alaraajoihin siirtyisin kävelyyn. Jos yleisesti selkäoireet pahenevat yli 24 tunniksi, aloittaisin rauhallisemmalla liikuntamuodolla.


4. Älä mieti liikaa sitä, että olet tehnyt jotain väärin, liian vähän tai mulla on huono selkä


Selkäkipuun annetaan mitä merkillisimpiä selityksiä: esimerkiksi notkoselkä, pakara aktivoituu heikosti tai keskivartalon hallinta pettää. Ainoa mikä monesti pettää tai aktivoituu heikosti on harkintakyky, kun tämän tyyppisiä selityksiä annetaan. Kuulostaako rajulta väitteeltä? Näistä voit katsoa ja lukea lisää mm. täältä ja täältä.

Saatat mollata itseäsi esimerkiksi siitä, ettet ole venytellyt riittävästi.


Selkäkipu on ehkä maailman yleisin vaiva ja sitä on tutkittu sekä hoidettu käytännössä niin paljon, että tämän tyyppiset selitykset ovat todettu syy–seurausyhteydeltään olemattomiksi tai heikoiksi. Liiku siis omana itsenäsi muuttamatta liikaa toimintaasi minkään selityksen mukaan, vaan kuuntele enemmän kehoasi siitä, mitä asioita voi tehdä.


Lopuksi


Toivottavasti sait näistä ohjeista suuntaa sille, miten voit itse elää selkäkivun kanssa. Kuten alussa sanoin: riippuu tilanteesta voiko juosta. Joissain tilanteissa ei kannata juosta, esimerkiksi selän rasitusmurtuman akuutissa vaiheessa tai rajun kaatumistapaturman jälkeen.


Jos olet epävarma tilanteestasi voit aina tulla vastaanotolleni tai vaikka laittaa viestiä ja kysyä. Joka tapauksessa pystyt näillä ohjeilla aika hyvin navigoimaan, miten eri tilanteisiin kannattaa suhtautua. Selkäkipu on harvoin mitään vaarallista ja rajoittaa monesti paljon vähemmän liikkumista kuin olet ehkä olet ajatellut.

-Luciano Posillipo-


Kaipaako sinun treeniisi tai vaivaan liittyvä asia ratkaisua? Ole yhteydessä. Valmennukset, kyselyt ja tiedustelut täältä.

Olen toiminut valmentajana toistakymmentä vuotta ja huippu-urheilijoiden valmentajana sekä fysioterapeuttina yli 10 vuotta. Hektisen urheilumaailman jälkeen olen ollut kiinnostunut tuomaan urheilumaailman oppeja valmennuksessa kuin fysioterapiassa tavallisten kuntoilijoiden tietoisuuteen. Etusivulta pääset tutustumaan lisää toimintatapoihini.


Fysioterapeutti AMK

Urheilufysioterapeutti

Ammattivalmentaja

Koulutettu hieroja

UEFA A-lisenssiLähteitä ja luettavaa:


1. Karppinen, Jaro - Simula, Anna Sofia - Lausmaa, Mikko - Paukkunen, Maija - Holopainen, Riikka - Takala, Esa-pekka. Mistä pitkittynyt alaselkäkipu johtuu? 17.4.2020. Luettu taustatyönä elokuussa 2020. Internet-lähde: https://www.laakarilehti.fi/tieteessa...


2. Käypä hoito -suositus, julkaistu: 05.05.2017. Alaselkäkipu. Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Fysiatriyhdistyksen asettama työryhmä. Helsinki:Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, 2017 (viitattu pp.kk.vvvv). Saatavilla internetissä: www.kaypahoito.fi / https://www.kaypahoito.fi/hoi20001?ta...


3. Running exercise strengthens the intervertebral disc 2017: Daniel L Belavý , Matthew J Quittner, Nicola Ridgers, Yuan Ling, David Connell 2 3 , Timo Rantalainen . Käytetty lähteenä syyskuussa 2020. Internetlähde


4. O’Sullivan PB, Caneiro J, O’Sullivan K, et al. Back to basics: 10 facts every person should know about back pain. British Journal of Sports Medicine Published Online First: 31 December 2019. doi: 10.1136/bjsports-2019-101611. Käytetty taustatyönä syyskuu 2020. Alkuperäinen Infografi: ©Kevin Wernli, josta käytetty suomennosta: Infografin käännös: movedoc.fi


5. Movedoc: Asioita, jotka jokaisen tulisi tietää selkäkivusta Interneti-lähde: https://movedoc.fi/asioita-jotka-joka... . Käytetty taustatyönä syyskuu 2020

357 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page