top of page

Tarkista nämä 4 asiaa, jos et kehity treenissäsi!

Päivitetty: 21. kesäk. 2021




Huippu-urheilijat käyttävät useita eri valmentajia kehittyäkseen ja löytääkseen oman tapansa treenata. Ole siis huoletta, mikäli kehityksesi junnaa paikallaan ja muista, että asialle on hyvin todennäköisesti tehtävissä jotain. Jos lähtökohtaisesti tavoitteesi ja motivaatiosi on kunnossa, voit miettiä näiden neljän asian kautta kokonaisuuttasi. Toisaalta näiden asioiden oikein tekeminen ruokkii motivaatiota.


On selvää, että kokonaisuuteen vaikuttaa lukuisat asiat. Kokosin tähän neljä yleistä asiaa, joihin törmään omien valmennettavieni kanssa ennen kuin aloitamme yhteistyön. Videolla ja blogissa käyn samat asiat läpi, mutta toisiaan täydentäen.


1. Pienet ja isot vaivat jatkuvana riesana


Kuvittele miten hienoa olisi saada ehjä harjoitteluvuosi. Jos olet joka vuosi 4–6 viikkoa pois treenistä loukkaantumisten vuoksi ja treenaat 4–6 viikkoa himmaillen jonkun vaivan vuoksi, siinä ollaan jo lähes 1/4 vuosi pois parhaasta harjoittelusta. Tai treenaat liikaa ja olet jatkuvasti kipeänä. Huono strategia kehittymiseen treenata noin 3/4 vuotta. Hyvässä harjoitusohjelmassa on huomioitu loukkaantumisten ennaltaehkäisy ja se, miten vaivaa kuntoutetaan yhdessä tavoitteesi kanssa. Huomioi, että esimerkiksi venyttely ei ole loukkaantumisten ennaltaehkäisyä. Siitä päästäänkin seuraavaan aiheeseen.


Pienikin vaiva saattaa estää täyspainoisen harjoittelun.

2. Käytät aikaa turhiin tai haitallisiin treeneihin


Moni treenaa useita kertoja viikossa kovaa saadakseen fiiliksen tehokkaasta treenaamisesta ja euforisen olon. Tai hakee hallinnan tunnetta vaikka huoltavasta treenistä. Se tunne, kun nauttii tyytyväisenä palautusjuomaa samalla ihaillen sykemittarin antamia tietoja. Eli vaikka kokonaisuus vaikuttaa hyvältä, treeniviikossa saattaa olla haitallisia tai hyödyttömiä asioita. Mistä sinä tiedät, että treenistä tai tietystä oheisharjoittelusta on hyötyä kehityksellesi? Siitä, että se on trendikästä tai kaikki muutkin tekevät?


Monesti esimerkiksi kartoituksista ja oheisharjoittelusta saatetaan sanoa, ”ei tästä nyt mitään haittaakaan ole”. Niin. Mieti jos treenaat vuodessa 300 treeniä, joista 100 ei vie sinua eteenpäin. Treenaa mieluummin 200 kertaa hyvin, joilloin sinulla jää aikaa muuhunkin. Tai treenaat kaikki 300 hyödyllisesti. Jokaisella treenillä pitää olla merkitys ja vaikutus. Muuten ne ovat ajanhukkaa, elleivät ne ole tärkeitä esim. psyykkisesti.


3. Treenit ovat väärässä järjestyksessä


Onhan se harjoitusohjelma tosi söpö ja coolin näköinen. Maailman parhaat treenit toimivat todella huonosti, jos ne tehdään väärässä järjestyksessä. Olen urani aikana nähnyt aika villejäkin ratkaisuja, jotka sitten perustellaan asenteella, väsymyksensietokyvyllä tai ajankäytöllä. Onko järkeä viedä kuntoilija lähelle loukkaantumisriskiä sillä perusteella, että keho oppii sietämään väsymystä tai kun ei ole vain aikaa, niin treeni pitää tehdä nyt. Pahimmassa tapauksessa kuntoilija loukkaantuu jo harjoitellessa tai sitten palautuminen hidastuu.


Kun laitat treenisi oikeaan järjestykseen, saat maksimit irti yksittäisestä treenistä ja treenikokonaisuudesta, pysyt terveenä ja kehityt pitkässä juoksussa paljon. Muista, että joskus paras treeni on pitää lepopäivä. Jos olet epävarma asioista, kysy joltain joka tietää.


Esimerkki huippu-urheilusta: Jalkapallossa fyysisenä valmentajana tavoitteeni oli aina pitää urheilijat terveenä ja saada joka treenissä maksimit irti. Tulos tai ulos. Siinä sitä oppii. Jokaisen treenin pitää olla pala kokonaisuudessa ja turhat jätetään pois.

(Teksti jatkuu videon jälkeen)

(Video: ©kunnonpalvelua-LP: Pidän harjoittelun monipuolisuutta tärkeänä osana jokaisen kehitystä?)



4. Ominaisuuksien harjoittelu on epätasapainossa: liikaa, liian vähän tai ei ollenkaan


Vedän tänään tutun ja turvallisen treenin. Useimmiten tavallinen kuntoilija treenaa joko sydän- ja verenkiertoelimistöä tai lihaksia, esimerkiksi juoksee tai käy kuntosalilla ja ajattelee ettei muuta tarvitse. Riippuu tavoitteista. Ja mitäs sitten, kun mennäänkin tenniskentälle, golfiin, tanssiin, jumppiin jne.?


Treenasit mitä vain, kehon eri ominaisuuksia, kuten voimaa, kestävyyttä, ketteryyttä tai nopeutta on hyvä harjoitella. Lähes jokaisessa lajissa tarvitsee kaikkea, vain eri suhteissa. Jos treenaat vain yhtä ominaisuutta: pelaat vain golfia tai juokset, jossain vaiheessa kehitys todennäköisesti pysähtyy tai kehityskäyrä nousee todella hitaasti. Erilaisilla kuormitusärsykkeillä saat rakennettua sellaisen kokonaisuuden, jossa jokaisen ominaisuuden harjoittelu tukee toistaan. Koko keho osallistuu liikkumiseen ja sen vuoksi kaikkia kehon ominaisuuksia tulisi kuormittaa.


Mieti omaa treeniäsi ja haasta itseäsi pois tutusta ja turvallisesta. Tuntuuko, että oma harjoitusohjelmasi on kunnossa vai kaipaisiko se lisätarkastelua?


Olen toiminut valmentajana toistakymmentä vuotta ja huippu-urheilijoiden valmentajana sekä fysioterapeuttina yli 10 vuotta. Hektisen urheilumaailman jälkeen olen ollut kiinnostunut tuomaan urheilumaailman oppeja valmennuksessa kuin fysioterapiassa tavallisten kuntoilijoiden tietoisuuteen. Etusivulta pääset tutustumaan lisää toimintatapoihini.


Fysioterapian vastaanottoon voit tutustua täältä.

-Luciano Posillipo-

Fysioterapeutti AMK

Urheilufysioterapeutti

Ammattivalmentaja

Koulutettu hieroja

UEFA A-lisenssi


Tarvitsetko fysioterapeuttia vai valmentajaa? Fysioterapian ajanvaraus tästä. Kyselyt ja tiedustelut valmennuksista täältä





218 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page