top of page

Juoksukenkien hankkiminen - Kuinka taitava jousenkäsittelijä olet?

Päivitetty: 13. maalisk. 2021
Tämä teksti on tarkoitettu ”Aloitteleva liikkuja, juoksukengän ostaminen" YouTube-sarjan täydentäväksi taustatiedoksi tai ajatusten herättäjäksi. Mikäli video on jäänyt sinulta katsomatta, suosittelen lämpimästi tutustumaan siihen täältä.


Oletko kuullut tarinan pienestä pojasta, joka oli kylän paras jousiampuja? Lyhyesti se menee niin, että joka aamu pienessä vuoristokylässä maalitauluista löytyi nuolet keskeltä kymppiä. Ihmiset ihmettelivät, kuka tämä kylän taitava ampuja on. Lopulta selvisi, että tämä lahjakas jousenkäsittelijä oli pieni poika. Poikaa juhlittiin ja pidettiin sankarina. Vihdoin heillä oli loistava jousiampuja, joka voisi suojella kylää. Monet halusivat hänen oppiinsa. Lopulta poika tunnusti, että hän ampui ensin nuolen seinään ja vasta sitten piirsi maalitaulun.


Terminologiaa

Mikä merkitys on diagnooseilla tai termeillä ylipronaatio, alipronaatio ja supinaatio? Mitä sinun pitäisi niistä päätellä? Voivatko nämä aiheuttaa jotain vaivaa? Valitsetko sen mukaan juoksukengän?


Erilaiset määritelmät ja diagnoosit ovat siinä mielessä selkeitä, että ne voivat olla informatiivisia kipupaikasta tai nivelen liikkeen suunnasta. Viralliset kaavakkeet tarvitsevat monesti diagnoosin. Määritelmät ja diagnoosit toimivat loistavasti saman tai eri ammattikuntien välisessä vuorovaikutuksessa. Hoitoprosessin aikana niiden merkitys sanana on kuitenkin vähäinen.


Yksi vaiva, monta diagnoosia


Joskus ihminen elää tilanteessa, jossa hänellä on yksi vaiva, mutta monta eri diagnoosia tai määritelmää monelta eri asiantuntijalta. Kaikki diagnoosit tai määritelmät saattavat pitää paikkansa, esim. polvikipu, polven takaosan kipu, juoksijan polvi tai polven jänteen kipu. Kaikki kuvailevat samaa asiaa eli polvea.


Asiakkaalle diagnoosi saattaa olla helpottavaa tai ahdistavaa. Useampi diagnoosi tai termi on usein hämmentävää tai ahdistavaa. On hyvä muistaa, että nämä termit eivät tee ihmisestä parempaa tai huonompaa. Tai sairaampaa tai terveempää. Näillä termeillä on vaikea ennustaa tulevaisuutta tai kertoa mitään ihmisen historiasta. Tässä vaiheessa kannattaa miettiä, että haluatko sinua hoidettavan diagnoosina vai ihmisenä taustasi, tavoitteesi ja toiveesi huomioiden?Tarkoittaako symmetria terveyttä ja epäsymmetria sairautta?


Katso ihmisten kävelyä kadulla. Kuinka monella on jalkaterät ulospäin? Oikea jalka hieman enemmän auki kuin vasen. Kuinka monen vasemman ja oikean jalan askellus on hieman erilainen? Oikea hartia hieman alempana kuin vasen. Tai painaako vasemman puolen sisäelimet yhtä paljon kuin oikean puolen? Ovatko epäsymmetriset sairaita tai tulevia potilaita ja symmetriset terveitä? Jos symmetria tarkoittaisi terveyttä ja epäsymmetria sairautta niin kuinka moni meistä olisi terveitä?


Joskus oireettoman nivelen asentoon puuttuminen on järkevää ja terveyttä tukevaa. Jonkun toistuvan asennon voidaan mahdollisesti ajatella altistavan jonkun kudoksen tai nivelen rasitukselle. Toistuva asento tai liike saattaa rasittaa kudosta kipuun, mutta ei läheskään aina. Miten sinun kohdallasi?


Mitä jos minulla on yli- tai alipronaatio?


Kengänhankinnassa termit ovat tehty helpottamaan vuorovaikutusta ja kommunikaatiota, sekä löytämään ihmiselle juoksukenkä tukemaan nilkan tai jalan liikettä, tuomaan mukavaa juoksukokemusta ja hyvää tuntumaan juoksemiseen. Suhtaudu asiaan juuri sellaisena kuin se on, kenkäkauppana.


Ihmiset ovat hyvin erilaisia ja rajaa normaalin ja epänormaalin välillä on vaikea vetää. Ns. Supinoivilla ja ylipronatoivilla jaloilla on voitettu mestaruuksia, ilman pohjallisia. Jos määritelmän perusteella mietitään menneisyyden vaivoja ja ennustetaan tulevaa, mieti, onko sinun ylipronaatiosi nuoli, jonka ympärille piirrätte maalitaulua. Vai näetkö kehosi laajempana kokonaisuutena, tauluna, jonka kanssa haluat oppia toimimaan niin, että osut yhä enemmän lähemmäs kymppiä?


Kirjoittaja: Luciano Posillipo

Olen toiminut valmentajana toistakymmentä vuotta ja huippu-urheilijoiden valmentajana sekä fysioterapeuttina yli 10 vuotta. Hektisen urheilumaailman jälkeen olen ollut kiinnostunut tuomaan urheilumaailman oppeja valmennuksessa kuin fysioterapiassa tavallisten kuntoilijoiden tietoisuuteen. Etusivulta pääset tutustumaan lisää toimintatapoihini.Fysioterapeutti AMK

Urheilufysioterapeutti

Valmentajan ammattitutkinto

Ammattivalmentaja

Koulutettu hieroja

UEFA A-lisenssi

171 katselukertaa0 kommenttia

Commenti


bottom of page