top of page

Miten rakennat muutoksesi? Osa 1 (opi valmentamaan itseäsi)

Päivitetty: 2. kesäk. 2020

Eikö olisi mukavaa kun voisi elää omalla tyylillään ja silti terveellisesti? Tämä teksti täydentää podcastia Taikaa vai tiedettä - opi valmentamaan itseäsi ja toisin päin. Parhaan mahdollisen kokonaiskuvan saamiseksi, suosittelen lukemaan tämän ja kuuntelemaan podcastin.



Olisiko nyt oikea aika muutokselle?

Nykyisessä tilanteessa jokaisella on enemmän aikaa ajatella. Tai ainakin enemmän aikaa olla yhdessä paikassa; omasta halusta tai vallitsevan tilanteen pakosta. Moni joutuu syventymään sisäiseen maailmaansa ja todennäköisesti oppimaan uusia asioita itsestään ja läheisistään tai asiat ainakin ovat enemmän läsnä kuin ennen. Tämä voi olla hyvää muutoksen aikaa.


Suomalaiset ulkoilevat tällä hetkellä paljon. Monelle tämä on saattanut olla käännekohta liikunnan aloittamisessa. Nyt lause pitäisi aloittaa liikkuminen on mahdollisesti konkretisoitunut kuin itsestään. Osalla liikkuminen on pysynyt säännöllisenä, kun taas toiset ovat alkaneet liikkua reilusti enemmän, jolloin keho on saattanut alkanut oireilemaan. Joillakin liikkumisen aloittaminen saattaa sen sijan olla vielä lähtötelineissä.


Kaikilla on sama tavoite: aloittaa liikunta tai pitää se jatkossakin elämässä. Mutta jatkuuko sama elämäntapa? Onko tämä vain yksi dieetti tai aloitus muiden joukossa?


Miten tästä eteen päin?


Tämä kotona oleskeleminen on vahvistanut ajatustani siitä, että liikkuminen tai kehostaan tietoisemmaksi tuleminen vaikuttaa fyysisten terveysvaikutusten lisäksi myös mieleen. Keho ja mieli ovat jatkuvasti vuorovaikutuksessa keskenään. Vai voiko kehoa ja mieltä erotella toisistaan?


Näiden ajatusten seurauksena sain idean, että haluan antaa näkökulmaa itsensä valmentamiseen. Käytännössä se tarkoittaa omaan liikunnallisuuteen, motivaatioon ja mieleen tutustumista. Jaan valmentajavuosinani opittuja ajatuksia, joiden avulla olen päässyt parhaisiin tuloksiin


Opi tuntemaan itsesi


Tavoitteeni on yksinkertaistaa ajattelua ja asioita kokonaisuudesta helposti toteutettaviksi. Käsittelen teemoja: Kuinka tehdä muutos? Kuinka motivoida itseään? Kuinka ymmärtää oman kehon fysiologiaa? Kuinka ymmärtää kehon reaktiot tai kehon yhteys mieleen?


Tunnet itsesi parhaiten, joten olet lopulta itsesi paras valmentaja. Tarjoan ajatuksia, että oppisit tuntemaan itseäsi kuten valmentaja tuntee valmennettavansa. Näin voit valmentaa itseäsi arjen pienissä asioissa ja päätöksissä.


Mitä tarkoitan muutoksella?


Meillä jokaisella on tapa elää. Pysyvä muutos tarkoittaa muutosta elämäntapaan. Hienommin sanottuna puhutaan elämäntapamuutoksesta. Jokaisella se on erilainen ja sitä omaa verrataan sitten standardeihin. Eli määritelläänkö oma elämäntapa lähempänä terveellistä vai epäterveellistä?


Koska muutos koetaan monesti työlääksi, puhuisin mieluummin itseensä tutustumisesta ja toiminnan jatkamisesta kuin totaalimuutoksesta. Mitä keinoja sinulla jo on, joita voisit tässä tilanteessa käyttää saadaksesi muutoksen liikuntatottumuksiisi tai elämäntapaan.


Mitä hyötyä säännöllisestä liikunnasta on?


Yksilölliset hyödyt säännölliselle liikunnalle voi jokainen määritellä itse. Yleisesti ajateltuna säännöllisempi liikunta auttaa ymmärtämään ja säätämään oman kehon ja mielen vireystilaa. Liikunta lisää terveysvaikutuksia ja mahdollisesti yleinen kompetenssin tunne omaan tekemiseen ja elämään lisääntyy. Kompetenssin paraneminen helpottaa myöhemmin muutoksen tekemistä moneen osa-alueeseen, esimerkiksi muuttamaan ruokailutottumuksiaan terveellisempään suuntaan. Jokainen nämä asiat tietää, vai? Kuinka monta kertaa tieto on muuttanut sinun käyttäytymistä?


Miksi uskon, että itsensä valmennus voisi olla tehokkaampaa? Mihin tarvitaan ulkopuolista valmentajaa? Tästä jatkan osassa 2.


48 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page